Welke haring moet ik hebben?

 bron: www.kck-online.nl

Aantal soorten haringen nauwelijks te behappen

Twee dagen vóór je vakantie nog gauw even naar de kampeersupermarkt om nieuwe haringen voor je tent te kopen. En dan sta je ineens voor een rek vol dikke en dunne, korte en lange, lichte en zware haringen. Welke moet je nu hebben? KCK publiceerde in april 2001 een overzicht met de meest gangbare typen en uitvoeringen.


Voor dit overzicht toog KCK naar de firma Umefa, al meer dan vijftig jaar producent van haringen in alle soorten en maten. Jaarlijks verlaten ruim 28 miljoen exemplaren in alle soorten en maten de fabriek in Leusden, op weg naar bestemmingen over de hele wereld. Want of je nou kampeert in de Rocky Mountains of in Appelscha, zonder haringen blijft je tent of luifel echt niet staan.

De grond bepaalt de haring
Een belangrijke vraag voor kampeerders is: waar ga ik mijn tent opzetten? Haringen worden niet gemaakt voor een bepaald type tent, maar voor het type bodem waarop je kampeert. Bij de meeste tenten die je in de winkel koopt, zit een setje standaardharingen van doorsnee kwaliteit. Goed genoeg voor het sappige weiland in de polder, maar op de rotsbodems in de Pyreneeën krijg je ze nog geen centimeter de grond in. Probeer daarom altijd van tevoren te achterhalen op welk type bodem de tent tijdens de vakantie komt te staan, dat scheelt een boel ergernis en kromgeslagen haringen! Neem liefst verschillende typen haringen mee (zeker als je een trektocht gaat maken), en stop altijd een aantal reserve-exemplaren in de bagage. Het aantal dat je meeneemt is natuurlijk afhankelijk van het aantal afspanpunten dat de tent heeft. Een houten of rubberen hamer voldoet meestal prima om de haringen de grond in te slaan, maar op een rotsachtige bodem biedt alleen een stalen hamer uitkomst.

Zand en losse bodem

Zand en losse bodem

Komt de tent te staan in de duinen, op het strand of op drassige bodem, dan voldoet de houten tentharing het beste. Hij is er in diverse afmetingen, ruwweg van 25 tot 50 cm. Ook heel geschikt voor los zand zijn de lange zandharingen, die tot 50 cm. lang kunnen zijn. De 'schep' op de foto is een sneeuwharing, die met z’n breed uitwaaierende vorm houvast geeft in de sneeuw. Ideaal voor winterkampeerders die op een dik pak sneeuw stuiten!

Gras, bos, heide, klei

Gras, bos, heide, klei

Voor een 'malse' bodem zonder veel kiezels, takjes of boomwortels wordt door kampeerders al decennia lang vertrouwd op de traditionele halfronde haring (links), die in verschillende lengtes leverbaar is in staal of aluminium. Op gras- of heidegrond voldoet hij meestal uitstekend. Nog zo'n veelvraat is de universele haring in het midden, die met z'n taps toelopende vorm vrijwel overal inzetbaar is, als de bodem maar niet te hard is. De hoekharing (rechts op de foto) is door z'n V-vorm net even steviger en bijvoorbeeld heel geschikt voor kleigrond. Voor grammenjagers is de rode haring van lichtgewicht Polyetheen een aanrader.


Kiezel, wortels, harde grond

Kiezels, wortels, harde grond

Als je stuit op kiezels, boomwortels of harde klei ben je aangewezen op wat robuuster materiaal. De gekartelde haring heeft meer grip op de bodem dan de halfronde- of de hoekharing. Voor lichtgewicht kampeerders is de gele haring een goed alternatief. Deze haring is gemaakt van ABS (Acrylonitril Butadieën Styreen) - heel sterk materiaal dat elke bodem, behalve rotsbodem, probleemloos aankan. Rechts op de foto een nieuw soort aluminium alleskunner: de Trail Mate; een haring die licht en sterk tegelijk is.


Stenen en rotsbodem

Stenen en rotsbodem

Voor de kampeerder die te maken krijgt met stenen of rotsen in de bodem is een arsenaal aan ware krachtpatsers voorhanden. Links op de foto de zogenaamde Tirolharing. Gemaakt van 1,5 mm dik plaatstaal met een versterkte kop en geschikt voor bodems met veel stenen. Daarnaast nog een fenomeen; de ‘spijkerharing’ (ook wel de ‘Tarzan’ genaamd) - een stalen spijker die leverbaar is in verschillende lengtes. Een wat moderner ogend model met dezelfde eigenschappen is de rotspen met kunststof haak, die naast ‘Tarzan’ is afgebeeld.
Een variant op hetzelfde thema is de Jura, een haring van 6 mm dik staaldraad voorzien van een grijze kunststof kop. Wil je besparen op gewicht, dan zijn er twee aluminium rotskanjers verkrijgbaar. De Clincer is een 8 mm dikke aluminium pen van slechts 14 gram, die met z’n scherpe punt en slagvaste gele ABS-kop de zwaarste bodems aankan. Zijn buurman is de rotspen Boulder, ook van aluminium maar met een diabolisch geslepen kop en een gewicht van slechts 14 gram.

Buitencategorie

Buitencategorie

Laat je de tent of voortent een heel seizoen ergens staan, dan is de stalen T-haring de meest betrouwbare verankering aan Moeder Aarde. Een zwaar (20x20x20 mm) T-profiel houdt elke grote tent stevig op z’n plaats. De T-haring is leverbaar in verschillende lengtes. Het exemplaar met ring is ook te gebruiken als meerpen voor kleine boten. De grote gekartelde haring draagt de toepasselijke naam ‘Mammoet’. Ook hij is speciaal ontworpen voor het vastzetten van groeps- en seizoenstenten.
De ‘kurketrekker’ kun je nauwelijks nog een haring noemen. Officieel heet dit ding een Tent-anker, en daarmee is z’n gebruiksdoel goed omschreven: bij zwaar weer schroef je ‘m naast de (voor)tentstokken in de grond, je spant de tent recht naar beneden op het anker af en je tent blijft staan als een huis. Ook voor hondenbezitters is deze haring handig, want aan de draaibare ring kun je ‘Balthazar’ aanlijnen zonder dat-ie de hele tent omver trekt bij het zien van een soortgenoot.


Grondpennen

Grondpennen

Grondpennen gebruik je om de binnentent, het grondzeil of de slikranden mee vast te zetten. Ze zijn leverbaar in verschillende lengtes en in staal of aluminium. Links op de foto de standaard grondpennen, met open en met gesloten oog. Happen heerlijk weg in de meeste Nederlandse bodems, maar als de grond wat harder wordt sla je ze snel krom. Pennen met een rond oog trek je er makkelijker weer uit, maar die met een halfopen oog kun je dieper de grond in slaan, zodat je er je tenen niet aan openhaalt. De vierkante grondpen in het midden is veel dikker en daardoor ook sterker - ideaal voor de harde of versteende bodem.
Een licht en opvallend (vanwege z’n in het donker oplichtende kop) alternatief is de fiberglas grondpen. Zet je de tent op versteende grond of op rotsbodem, dan ben je aangewezen op de zware rotspennen rechts op de foto. Ze zijn gemaakt van veel dikker materiaal dan de ‘gewone’ grondpennen en hebben bovendien een scherpe punt. Ze zijn zo sterk dat je ze ook als ‘gewone’ haringen kunt gebruiken. De rechter pen heeft zelfs een extra profiel, waarmee hij zich nog steviger in de bodem laat vastzetten. ‘Stabielpen’ heet-ie, en da’s niet voor niets.